Help, mijn kind wil stoppen met sporten.
"Help, mijn kind wil stoppen met sporten." Een veelgehoorde klacht uit de mond van ouders. Hun kind zit liever achter de laptop of kijkt TV. Een heus probleem want beweging is voor kinderen erg belangrijk. Door je kind te laten sporten leer je hem/haar het belang van lichaamsbeweging en begin je met het ontwikkelen van een gezonde gewoonte. Het zou ontzettend zonde zijn als die gewoonte-ontwikkeling onderbroken wordt door bijvoorbeeld angst omdat er iets is voorgevallen tijdens het sporten.
Het belang van sport voor kinderen
Als kind ontwikkel je de gewoontes die je in je volwassen leven gaat toepassen. Door je kind regelmatig te laten bewegen of mee te laten doen aan een sport zal die gewoonte meegaan naar het volwassen leven.
Daarbij is lichaamsbeweging natuurlijk goed voor de gezondheid. Het voorkomt overgewicht en het kan astmaklachten verminderen of voorkomen .
Wanneer je als kind al overgewicht krijgt heeft dit grote gevolgen voor het volwassen leven. De kans is dan groter dat het overgewicht blijft bestaan en daarmee de kans op hart- en vaatziekten . Dit helpt natuurlijk niet om je kind zo lang en gezond mogelijk te laten leven.
Toch moet een gezond leven ook een leuk leven zijn. Je kunt wel als een "drillsergeant" elke 3 dagen je kinderen dwingen om jumping jacks te doen voor een uur, maar dat gaat er niet voor zorgen dat ze dit blijven doen tot in hun volwassen leven.
Door sport een leuke ervaring te laten zijn krijgt je kind een positieve-feedback-loop waardoor je kind onbewust denkt: "sport is leuk" en dat is precies wat je wilt bereiken wanneer jij je kind naar voetbal of de sportschool stuurt.
Help, mijn kind wil stoppen met sporten.
Sporten is leuk . . . . .
Waarom willen kinderen stoppen met sporten?
70% van de kinderen die sporten, zoals voetbal of iets dergelijks, stoppen hiermee voor hun 13e levensjaar. Waarom gebeurt dit?
De belangrijkste reden is dat sporten niet meer leuk is. Wanneer de coach of ouders bijvoorbeeld winnen heel belangrijk vinden en dit niet gebeurt is de lol er snel van af. Je kunt je dan beter focussen op:
- Je best doen
- Respect krijgen van de trainer
- Spelen
- Spelen met andere kinderen
- Goed met andere kinderen overweg kunnen tijdens het sporten.
Een andere reden, vooral bij teamsport, is dat een kind zich niet beloond voelt voor zijn harde werk. Het team heeft gescoord, het team heeft goed verdedigd, het team dit het team dat. [1]
Als jij scoort of een goede voorzet geeft met voetbal is het fijn als je daar als persoon ook complimenten voor krijgt.
Een derde reden is dat je als kind tijdens de sport bang bent om fouten te maken. Elke keer als een pass niet goed gaat of als je als keeper de bal in het doel laat belanden word je erop aangesproken. Dit is niet goed en dat is niet goed. Je durft dan al niet meer mee te spelen, want het voelt dan niet meer als spelen. Sporten voelt dan als werk waarop je afgerekend kunt worden . Een goede balans in complimenten en opbouwende kritiek is dan een stuk beter.
. . . . . maar niet altijd
Waarom een kind niet meer kan genieten van sport
Iedereen kent het wel: iemand die ooit op turnen heeft gezeten, van de balk is gevallen (of een ander turntoestel) en die er toen klaar mee was. Helaas kan je ook bij andere sporten overvallen worden door angst en dit hoeft niet altijd te maken te hebben met een val.
Soms is het helemaal niet zo voor de hand liggend als bij de bovengenoemde redenen om te stoppen met sporten of waarom een angst kan ontstaan.
Zo heeft Anneke bijvoorbeeld een jongen, - laten we hem maar even Kevin noemen -, geholpen die aan wielrennen deed. Elke keer als de groep ging versnellen kreeg hij last van een dikke brok in de keel. En die brok in de keel zorgde ervoor dat de keel dichtkneep en hij niet goed kon ademen of soms zelfs moest overgeven. Zo werd het wel erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om de aansluiting te houden.
De link tussen demarreren en overgeven.
Nu zou je bij wielrennen denken dat die lichamelijke reacties voortkwamen uit angst voor een valpartij. Iedereen kent wel beelden van de Tour de France (of een andere wielrenwedstrijd) waarin de renners letterlijk over elkaar heen vallen met fiets en al. Toch was dat niet het geval.
Met kinderhypnose is toen achterhaald wat nu wel het probleem was waardoor hij niet meer kon genieten van het demarreren (versnellen).
Hij fietste namelijk niet alleen met de wielerclub. Zijn vader en broer waren (en zijn) ook fanatieke wielrenners. Op een dag waren ze met z'n drieën aan het fietsen en zagen ze een andere groep voor zich fietsen.
De afstand was volgens de vader en broer niet al te groot en dus besloten ze om aansluiting met de groep te krijgen door (je raadt het al) harder te gaan fietsen. [2]
De vader versnelde, de broer versnelde en Kevin natuurlijk ook. Dat ging een tijdje goed maar op een gegeven moment niet meer bijbenen. Hij zag zijn vader en broer steeds verder wegfietsen. De afstand werd steeds groter en hij kon hen niet roepen want hij had de brok voor de eerste keer in zijn keel.
Blijkbaar was deze ervaring voor Kevin dermate "traumatisch" dat er in zijn onderbewuste een link is gelegd tussen wegfietsende mensen en het hebben van een brok in zijn keel met overgeefreacties tot gevolg. Geen wonder dat hij het plezier in het wielrennen verloor.
Met kinderhypnose hebben we die koppeling tussen wegfietsende mensen en zijn lichamelijke reacties daarop losgemaakt. Na een mooi gesprek met zijn vader en zijn broer kan Kevin gelukkig weer genieten van het wielrennen
Masterclass en Opleiding
Wil jouw kind ook stoppen met sporten en vind je dat niet leuk? Zou jij je kind willen helpen om weer te genieten van sport, of werk je misschien met kinderen met hetzelfde probleem van "willen stoppen met sporten"? En zou je daarbij wel wat hulp kunnen gebruiken? Meld je dan aan voor onze Masterclass Kinderhypnose of schrijf je in voor onze Opleiding Kinder Hypnose.
Groetjes,
Anneke