Mijn baby slaapt slecht
- Ontdek hoe je als ouder je kind laat slapen met behulp van bewezen technieken!
Als ouder wil je niets liever dan dat jouw kind zeven tot acht uur heerlijk doorslaapt, maar zoals de meeste ouders van jonge kinderen weten, is dit nogal eens een uitdaging. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar worden 's nachts vaak wakker waardoor 1 op de 3 ouders er 's nachts uit moet 1 met natuurlijk een slaaptekort tot gevolg. En dit slaaptekort kan zowel van moeders als vaders een flinke tol eisen. In deze blog geef ik een aantal tips die zich in de praktijk bewezen hebben.
Heb je zelf een baby/peuter die 's nachts slecht slaapt of ondersteun je als coach ouders met een baby die 's nachts veel wakker is, lees dan zeker verder. Want onderzoek toont aan dat bijna de helft van de moeders te kampen krijgt met mentale problemen door de slechte nachtrust van hun baby. Sterker nog; moeders die vaker dan 3 keer per nacht uit bed moeten zelfs een grotere kans hebben op het ontwikkelen van een postnatale depressie. 2
Maar niet alleen bij moeders leidt slaaptekort tot mentale problemen want een derde van de vaders heeft hier ook last van. 3 Dit alles maakt het natuurlijk des te belangrijker om ouders te ondersteunen bij het verbeteren van de slaap van hun kindje en om hun technieken te leren waardoor ze beter om kunnen gaan met een slecht slapende baby.
De grote vraag is nu: "Hoe kunnen we ouders het beste helpen als ze hulp nodig hebben bij het laten slapen van hun kindje?"
Fysieke oorzaken uitsluiten
Allereerst is het belangrijk om eventuele fysieke oorzaken bij het kind uit te sluiten. Vermoed je dat er iets aan de hand is, raadpleeg dan eerst de huisarts en/of bespreek het tijdens de controles op het consultatiebureau. Misschien weet je echter zelf al wat er aan de hand is. Als babies namelijk tandjes krijgen is het erg logisch dat ze door de pijn moeilijk kunnen slapen. Ook krampjes die iedere baby kan krijgen kan ervoor zorgen dat het eenvoudigweg niet in slaap kan komen.
Mijn baby slaapt slecht
2 Benaderingswijzen
Als er echter geen fysieke oorzaken zijn, dan kunnen ouders kiezen uit twee benaderingswijzen. Bij de eerste benadering staat de klok centraal, terwijl bij de tweede benadering het kind zelf leidend is.
Laten we beginnen met de klok als uitgangspunt. Hierbij wordt het kind elke dag op hetzelfde tijdstip gewekt, maar mag het later naar bed gaan. Dit kan ervoor zorgen dat het kind vermoeider (misschien zelfs oververmoeid) raakt en daardoor beter gaat slapen. De vraag hierbij is echter of dit wel wenselijk is voor de ontwikkeling van het kind op de lange termijn.
Bij de andere methode staat dus het kind centraal. Hierbij letten ouders niet op de klok, maar op de signalen van hun kind. Zodra het kind aangeeft moe te zijn (bijvoorbeeld door te gapen, snel te huilen en/of in de ogen te wrijven), wordt het naar bed gebracht, zelfs als dat later is dan gewenst. De bedtijd wordt genoteerd zodra het kind in bed ligt.
De volgende dag herhaal je dit proces en probeer je je kind iets vroeger naar bed te brengen dan de dag ervoor. Toch blijft de focus hierbij liggen op de vermoeidheidssignalen van het kind. Na een paar dagen herhalen zal het kind vanzelf op een tijdstip naar bed willen dat het beste lijkt te zijn voor het kind.
De laatste methode heeft 2 voordelen.
- Het kind ervaart een echte behoefte om te slapen. Het bedje wordt dus een fijn plekje in plaats van een ledikant met spijlen eromheen waarin het moet liggen terwijl het nog genoeg energie heeft om nog van alles te ontdekken in de wereld.
- Ouders ervaren minder stress omdat ze kunnen afwijken van strikte "bedtijd-regels", wat de band met het kind ontspannener en sterker maakt. Het helpt ook om "slaapangst" te voorkomen. 4
Bijna de helft van de moeders krijgt mentale problemen door de slechte nachtrust van hun baby.
Minder interactie 's nachts
ls je 's nachts onverhoopt uit bed moet voor je kind, is het belangrijk om de interactie tot een minimum te beperken. Een geruststellend kusje, lieve woordjes, het favoriete knuffelbeestje en natuurlijk een speentje kunnen al wonderen doen. Uit onderzoek onder kinderen tussen de twee en twaalf weken oud blijkt dat de kans dat je kindje vijf uur of meer doorslaapt met tien procent toeneemt als je 's nachts minder interactie hebt dan overdag. 5
Structuur in de dag
Een duidelijke dag en nacht routine is niet alleen belangrijk voor het kind, maar ook voor ouders. Het verlaagt namelijk de kans op depressieve symptomen. 6 Als hulpverlener zou je dus om die reden ouders ondersteunen bij het opstellen van een dagindeling die het beste bij hun situatie past.
Mijn baby slaapt slecht
Het zelfvertrouwen van ouders versterken
Interessant is dat behandelingen die de band tussen moeder en kind versterken, bescherming bieden tegen de effecten van een postnatale depressie. Dit is van groot belang, omdat een postnatale depressie, veroorzaakt door slechte slaap, kan leiden tot problemen in de hechting van het kind, wat later in het leven voor uiteenlopende problemen kan zorgen.
Veel zorgverleners vinden het lastig om depressieve klachten bij een moeder te diagnosticeren. Veel artsen geven de diagnose nooit (veertig procent) en als de diagnose wordt gesteld krijgen ouders ook niet altijd een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog (66%). 7 Een gemiste kans nu je weet dat een goede band tussen ouder en kind een positieve werking heeft op het geluk van zowel het kind als de ouders.
Helende gesprekken
Praten met ouders over hun gevoelens en problemen kan al veel effect hebben op hun mentale gezondheid. Met de juiste technieken kun je als coach dus veel betekenen voor ouders. Het is hierbij belangrijk om niet te oordelen en neutraal te blijven. Als hulpverlener kun je ouders helpen bij het maken van plannen om om te gaan met hun slecht slapende baby en hen begeleiden bij het uitvoeren van deze plannen. 8
Met de juiste technieken kun je als coach veel betekenen
Expertisetrainingen
Next Generation Kids biedt hechtingsversterkende therapie-trainingen voor professionele hulpverleners aan. In deze therapie wordt gebruikgemaakt van bewezen hypnosetechnieken waarmee ouders de periode van conceptie tot en met de therapie (de reis die ze met hun kindje maken) positief kunnen ervaren. De focus wordt verlegd van wat er allemaal niet goed gaat, zoals de slechte slaap, naar de liefde voor het kind.
Dit maakt het gemakkelijker om om te gaan met een slecht slapende baby en versterkt het vertrouwen bij de ouders (zowel moeder als vader) dat alles goed komt. Ze beseffen immers dat ze in staat zijn om van hun kindje te houden en ervan te genieten.
Wil je ook aan de slag met hechtingstherapie? Bekijk dan onze trainingen Kinderhypnose. Voor de 3-daagse Masterclass is ervaring met hypnotherapie vereist, voor de 6-daagse Opleiding is iedereen welkom!
Groetjes,
Anneke
Mijn baby slaapt slecht
[1] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-3714-4_19
[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1440-1754.2007.01060.x
[3] https://possumsonline.com/blog/why-headline-its-ok-let-your-baby-cry-himself-sleep-doesnt-help-parents-baby-sleep-problems
[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.0730-7659.2005.00368.x
[5] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1440-1754.2001.00699.x
[6] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cch.12292
[7] https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jwh.2007.0543
[8] https://journals.lww.com/nursingmadeincrediblyeasy/fulltext/2018/05000/postpartum_depression__beyond_the__baby_blues_.7.aspx