Door Anneke Dusseljee


Hechting tussen moeder en kind

Je hebt een kindje, of je krijgt er een en het wordt geweldig. Jij en je kindje gaan het geweldig hebben en je gaat er voor hem of haar zijn, door dik en dun. Maar hoe voelt die hechte band eigenlijk tussen moeder en kind en hoe komt het dat je zo’n hechte band kunt hebben? In dit blog gaan we dieper in tussen de hechting van moeder en kind en welke factoren hierop invloed hebben.

Het belang van een goede band

Een goede band tussen moeder en kind is ontzettend belangrijk. Een goede hechting kan bijvoorbeeld astma voorkomen en dit is nog maar een klein voordeel. Als baby ben je compleet afhankelijk van je ouders. Een goede band zorgt er dan voor dat je als moeder goed voor je kind kunt zorgen. En dit is nodig, want de lange termijn effecten van goede hechting zijn niet gering.

Hechting tussen moeder en kind


hechting tussen moeder en kind

De lange termijn effecten van goede hechting zijn niet gering


Een gebrek aan liefde vroeg in je leven (zeg maar tot aan je 2e levensjaar) kan voor mentale problemen zorgen en voor een algemeen lager gevoel van geluk in het leven van je kindje. Zonder een goede band tussen de ouders en het kindje kan je kindje minder gelukkig, zelfstandig en veerkrachtig worden. En dit zijn juist eigenschappen die je als volwassen persoon nodig hebt.

Het brein van een baby wordt eigenlijk gevormd met het principe “gebruik het of verlies het”.

Als je kindje dus geen positieve liefdevolle ervaringen heeft kan het voor het kind ook lastig zijn om te weten hoe het positieve en liefdevolle ervaringen kan opdoen. Ervaring die nodig zijn om banden met andere mensen op te bouwen. Casestudies van kinderen die door dieren zijn opgevoed laten bijvoorbeeld zien dat ze niet alleen een gebrek hebben aan taalontwikkeling. Ook aan het tonen en/of ontvangen van liefde en het kunnen opbouwen van banden is voor hen moeilijk.

Een slechte band kan bijvoorbeeld de volgende nadelen hebben.

  • De linkerhersenhelft raakt onderontwikkeld waardoor je een grotere kans krijgt op het krijgen van depressie.
  • Het limbische systeem raakt overgevoelig waardoor je een grotere kans krijgt op het ontwikkelen van angststoornissen zoals faalangst.
  • De hippocampus groeit minder wat kan leiden tot leer- en geheugenproblemen[1].
mijn kind wil niet sporten

Hechting tussen moeder en kind


hechting tussen moeder en kind

Een slechte hechting verhoogt de kans op het krijgen van depressie


Een slechte band en de moeder

Helaas kan hele heftige pijn tijdens de bevalling ervoor zorgen dat je geen goede band met je kindje kan opbouwen. Je hebt bijvoorbeeld geen gevoel van affectie, soms last van haat, afwijzing of je negeert het kindje of wilt het zelfs bewust kwaad doen.

Deze gevoelens kunnen snel na de geboorte plaatsvinden. Je kunt soms met je ene kind een hele goede band hebben en hier last van krijgen bij een tweede kind. Meestal gebeurt dit juist niet bij het eerste kindje, maar bij latere kinderen[2].

Hoe krijg je een goede band?

Een goede band begint al tijdens de zwangerschap. Maar ook wat er gebeurt direct na de bevalling is ook van groot belang voor het krijgen van een goede band met je kind.

Bijvoorbeeld een prettige bevalling waarbij je voldoende steun krijgt van medisch personeel is van belang en dat je direct na de bevalling huid op huid contact met je kindje hebt totdat je jouw kindje de eerste keer borstvoeding geeft. Jij en je kindje moeten de eerste uren na de bevalling bij elkaar zijn[3], de vader erbij is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Dus zelfs als je eerst niet het gevoel hebt dat je een goede band met je kindje kan krijgen is het van belang dat medisch personeel er alles aan doet om jou en je kind bij elkaar en dicht tegen elkaar te hebben direct na de bevalling.

Als je angsten hebt dat de binding niet goed zal zijn, laat dit dan van te voren weten zodat men er rekening mee kan houden.

Hechting tussen moeder en kind


hechting tussen moeder en kind

Een goede band begint al tijdens de zwangerschap.


Controle of de binding goed is gegaan

Natuurlijk kun je soms bij jezelf heel goed voelen of het goed is of niet, maar als je het niet zeker weet is het volgende wel inspirerend.

Er is namelijk een heel interessant onderzoek gedaan naar de geuren van kinderen en wat moeders fijne geuren vinden die een indicatie geven of je een goede band met je kindje hebt of (nog) niet. Als moeder herken je namelijk de geur van je kindje en ben je hier over het algemeen helemaal gek op.

In een onderzoek zijn moeders met een goede band en moeders met bindingsproblemen onderzocht in het herkennen van de geur van hun kindje. Ze moesten 3 geuren waarnemen en dan aangeven welke geur ze het fijnst vinden. Moeders met een goede band kozen altijd voor de geur van hun kindje, terwijl moeders met een minder goede band niet altijd voor de geur van hun kindje kozen.

Onderzoekers geven aan dat een gebrek aan contact waarbij je letterlijk tegen elkaar aan bent hier de oorzaak van kan zijn[4].

Als de binding in de eerste maand niet goed gaat kun je hierdoor als moeder ook last krijgen van een post-natale depressie die kan weer invloed hebben op een gebrekkige band in het eerste levensjaar van je kindje[5].

mijn kind wil niet sporten

Hechting tussen moeder en kind


hechting tussen moeder en kind

Moeders met een goede band kozen altijd voor de geur van hun kind


Band herstellen

Als je niet snel een band met je kind hebt kunnen krijgen, kun je gelukkig nog veel doen om die band te herstellen. Zo kun je bijvoorbeeld een sessie hechtingstherapie volgen waarbij je samen met de hechtingsexpert technieken toepast die je helpen om de band met je kindje te versterken. Dit kun je als moeder alleen doen en je hoeft jouw allerliefste hier niet voor mee te nemen.

Wil je meer weten over hoe de de band tussen moeder en kind kunt versterken? Volg dan onze Masterclasses Kinderhypnose en of schrijf je in voor onze Opleiding Hypnotherapie bij Kinderen.

>