Door Anneke Dusseljee


De hechting tussen moeder en kind

Je hebt een kindje, of je krijgt een kindje. Jij en je kindje gaan het geweldig hebben en je gaat er voor hem of haar zijn, door dik en dun. Maar hoe voelt die hechte band eigenlijk tussen moeder en kind en hoe komt het dat je zo’n hechte band kunt hebben? In dit blog gaan we dieper in op de hechting tussen moeder en kind en welke factoren hierop invloed hebben.


Het belang van een goede band

Een goede band tussen moeder en kind is ontzettend belangrijk. Dit geldt voor allebei maar zeker ook voor het kind. Als baby ben je namelijk compleet afhankelijk van je ouders. Als moeder heb je dus een niet geringe verantwoordelijkheid en wil je goed voor je kindje zorgen. Daarbij heb je niet alleen later een goede band nodig maar ook meteen vanaf de geboorte. Wist je bijvoorbeeld dat een goede hechting astma op latere leeftijd kan voorkomen?  Dit is nog maar een klein voordeel maar geeft wel aan dat de lange termijneffecten van een goede hechting niet te onderschatten zijn.

Een gebrek aan liefde vroeg in je leven (zeg maar tot aan je 2e levensjaar) kan voor mentale problemen zorgen en voor een algemeen lager gevoel van geluk in het leven van je kindje. Zonder een goede band tussen de ouders en het kindje kan je kindje minder gelukkig, zelfstandig en veerkrachtig worden, juist eigenschappen die je als volwassen persoon nodig hebt.


logo nextgeneration-kids

Het brein van een baby wordt gevormd met het principe “gebruik het of verlies het”.


Als je kindje dus geen positieve liefdevolle ervaringen heeft kan het voor het kind ook lastig zijn om te weten hoe hij/zij positieve en liefdevolle ervaringen maakt die nodig zijn om banden met andere mensen op te bouwen. Casestudies van kinderen die door dieren zijn opgevoed laten ook zien dat ze een gebrek hebben aan taalontwikkeling, liefde en het kunnen opbouwen van banden.

Een slechte band kan bijvoorbeeld de volgende nadelen hebben.

  • De linkerhersenhelft raakt onderontwikkeld waardoor je een grotere kans krijgt op het krijgen van depressie.
  • Het limbische systeem raakt overgevoelig waardoor je een grotere kans krijgt op het ontwikkelen van angststoornissen, denk bijvoorbeeld aan faalangst.
  • De hippocampus groeit minder wat kan leiden tot leer- en geheugenproblemen[1].

Een slechte band en de moeder

Helaas kan hele heftige pijn tijdens de bevalling ervoor zorgen dat je geen goede band met je kindje kan opbouwen. Je hebt bijvoorbeeld geen gevoel van affectie, soms last van haat, afwijzing of je negeert het kindje of wilt het zelfs bewust kwaad doen.

Deze gevoelens kunnen snel na de geboorte plaatsvinden. Je kunt soms met je ene kind een hele goede band hebben en hier last van krijgen bij een tweede kindje. Meestal gebeurt dit juist niet bij het eerste kindje, maar bij latere kinderen. [2]


"Een goede band begint al tijdens de zwangerschap en wat er gebeurt direct na de bevalling."

"Soms moet ik zelf mijn ontbijt maken."

Soms moet ik zelf mijn ontbijt maken

Hoe krijg je een goede band?

Een goede band begint al tijdens de zwangerschap en wat er gebeurt direct na de bevalling is ook van belang voor het krijgen van een goede band met je kindje.

Bijvoorbeeld een prettige bevalling waarbij je voldoende steun krijgt van medisch personeel is van belang en dat je direct na de bevalling huid op huidcontact met je kindje hebt totdat je jouw kindje de eerste keer borstvoeding geeft. Jij en je kindje moeten de eerste uren na de bevalling bij elkaar zijn[3], de vader erbij is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Dus zelfs als je eerst niet het gevoel hebt dat je een goede band met je kindje kan krijgen is het van belang dat medisch personeel er alles aan doet om jou en je kind bij elkaar en dicht tegen elkaar te hebben direct na de bevalling.


logo nextgeneration-kids

Als je angsten hebt dat de binding niet goed zal zijn, laat dit dan van te voren weten zodat men er rekening mee kan houden.


Controle of de binding goed is gegaan

Natuurlijk kun je soms bij jezelf heel goed voelen of het goed is of niet, maar als je het niet zeker weet is het volgende wel inspirerend.

Er is namelijk een heel interessant onderzoek gedaan naar de geuren van kinderen en wat moeders fijne geuren vinden die een indicatie geven of je een goede band met je kindje hebt of (nog) niet. Als moeder herken je namelijk de geur van je kindje en ben je hier over het algemeen helemaal gek op.

In een onderzoek zijn moeders met een goede band en moeders met bindingsproblemen onderzocht in het herkennen van de geur van hun kindje. Ze moesten 3 geuren waarnemen en dan aangeven welke geur ze het fijnst vinden. Moeders met een goede band kozen altijd voor de geur van hun kindje, terwijl moeders met een minder goede band niet altijd voor de geur van hun kindje kozen.

Onderzoekers geven aan dat een gebrek aan contact waarbij je letterlijk tegen elkaar aan bent hier de oorzaak van kan zijn[4].

Als de binding in de eerste maand niet goed gaat kun je hierdoor als moeder ook last krijgen van een post-natale depressie die kan weer invloed hebben op een gebrekkige band in het eerste levensjaar van je kindje[5].


Band herstellen

Als je niet snel een band met je kind hebt kunnen krijgen, kun je gelukkig nog veel doen om die band te herstellen. Zo kun je bijvoorbeeld een sessie hechtingstherapie volgen waarbij je samen met de hechtingsexpert technieken toepast die je helpen om de band met je kindje te versterken. Dit kun je als moeder alleen doen en je hoeft jouw allerliefste hier niet voor mee te nemen.

Wil je meer weten over hoe de de band tussen moeder en kind kunt versterken? Bekijk dan onze trainingen en schrijf je in.



>