Door Anneke Dusseljee


Hypnose bij kinderen

Hypnose bij kinderen is steeds populairder aan het worden om toe te passen als middel om hen te helpen met het oplossen van problemen. Het leuke is dat hypnose bij kinderen vaak sneller en beter werkt dan bij volwassenen. Dit komt omdat kinderen van nature in een hypnotische staat kunnen komen. In dit blog gaan we dieper in op hypnose bij kinderen.  Waarvoor is het goed is en hoe kun je dit als kindercoach, of in een andere functie waarmee je met kinderen werkt, toepassen.

Kinderen zijn de eerste 7 jaar van hun leven in een hypnotische staat. Dit is te zien aan de Theta breinfrequentie, de staat waarin kinderen leren....en dat is wat ze de hele dag doen op de leeftijd.

Ze maken allerlei zaken voor het eerst mee en dat alleen al zorgt voor de hypnotische staat. Een staat waarin je snel nieuwe dingen in je opneemt en suggesties voor de waarheid aanneemt.

Dit is ook de reden waarom hypnotherapie bij kinderen soms heel makkelijk kan gaan. Bij kinderen kan het vooral een kwestie zijn van goede suggesties geven. Zelfs zonder de kinderen bewust onder hypnose te brengen. Het is bijna alsof je een schakelaar omzet.

Natuurlijk kun je kinderen ook wel bewust onder hypnose brengen om bepaalde doelen te bereiken.


Bijna alsof je een schakelaar omzet.


Hypnotherapie bij kinderen

Hypnotherapie bij kinderen kan voor ontzettend veel problemen een oplossing zijn. In tegenstelling tot medicatie heeft hypnose ook geen bijwerkingen, hooguit dat je kind beter wordt in bepaalde competenties.

Een paar voorbeelden uit de wetenschap:

  1. Brandwond(jes): brandwonden zijn nooit leuk en als kind kun je hier ontzettend van schrikken. Kinderen hebben ook een verhoogd risico op het krijgen van post traumatische stress door een brandwond. Hypnose kan ingezet worden om minder last te hebben van de pijn en om de wondgenezing van brandwonden te versnellen[1].

  2. Naar de tandarts gaan is niet voor iedereen even prettig en voor kinderen is het helemaal spannend. Zeker als een lokale verdoving nodig is. Uit onderzoek naar kinderen tussen de 6 en 16 jaar blijkt dat, wanneer tandartsen gebruik maken van hypnose, kinderen het eenvoudiger vinden om een prikje te krijgen. Daarbij waren de kinderen ook meer ontspannen. Dit was te zien aan de lagere hartslag in vergelijking met de kinderen die zonder hypnose lokale verdoving toegediend kregen[2].

  3. Soms heeft je kind iets ernstigs en moet het geopereerd worden. In dat geval kunnen getrainde anesthesisten hypnose gebruiken om alles vanaf intake tot aan herstel, prettiger te maken voor het kind.

  4. Hypnose kan gebruikt worden om negatieve verwachtingen opnieuw te kaderen, zodat het kind minder negatief tegenover de operatie staat. Daarbij kan hypnose het kind helpen om beter om te gaan met pijn, angst en misselijkheid wat kan voorkomen na de operatie[3].

  5. Ook wanneer kinderen een chronisch probleem hebben, zoals het pijnlijke geïrriteerde darm syndroom, kan hypnose ook een oplossing zijn. Uit onderzoek naar kinderen tussen de 8 en 18 jaar met dit syndroom, blijkt dat hypnose voor deze kinderen erg verzachtend werkt. Nog mooier is het dat dit effect zeker een jaar lang merkbaar blijft[4].

mijn kind wil niet sporten

Kinderen en Hypnose

mijn kind wil niet sporten

Kinderen en Hypnose


Door hypnose rustiger bij de tandarts 😃


Hypnotherapie bij kinderen toepassen

De voorgaande voorbeelden zijn vooral van toepassing om medische problemen, maar dat is zeker niet het enige waar hypnotherapie voor kinderen is toe te passen.

Hypnose bij kinderen kan ook helpen om ongezonde gewoontes te veranderen of te helpen om minder last te hebben van acute en chronische angst. Ook voor kinderen met acute en chronische pijn, gedragsproblemen en bij chronische ziekten zoals astma kan hypnose een uitkomst bieden. Hierbij is het van belang om technieken te gebruiken die bij de ontwikkeling en interesses van het kind passen[5].

Werk je als kindercoach of in een andere functie met kinderen en wil je hypnose toepassen? Kijk dan eerst naar hoe kinderen van nature in de hypnotische trance komen en op welke momenten dat het geval is.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer ze heel erg op iets gefocust zijn. Op spelen bijvoorbeeld, een boek lezen of een puzzel maken.  Ook het helemaal geobsedeerd door een wondje (omdat ze bijvoorbeeld gevallen zijn) is een voorbeeld van zo'n natuurlijke hypnotische staat. Net als het wegdromen tijdens een saaie les op school is .

Kinderen zijn in een medische setting vaak al in een hypnotische staat. Daarom is het voor medisch personeel dat met kinderen werkt ontzettend belangrijk om te letten op wat en hoe je dingen zegt. Dit omdat je als hulpverlener onbewust een hypnotische suggestie kunt geven.

mijn kind wil niet sporten

Kinderen en Hypnose

mijn kind wil niet sporten

Kinderen en Hypnose


Heb je gemerkt dat je ademhaling dieper wordt als je een boek leest? 


Hypnotische staat

Je kunt kinderen helpen om in een hypnotische staat te komen door hen te wijzen op momenten waarop ze dat al van nature doen. Bijvoorbeeld: “Heb je gemerkt dat je ademhaling dieper wordt als je een boek leest? Dit kun je ook op een ander moment doen waarop je wilt ontspannen.”

Hierdoor kun je bij kinderen hypnotherapie gebruiken, zonder direct het kind onder hypnose te brengen. Je maakt juist het kind bewust van zijn capaciteiten om zichzelf te hypnotiseren om zo zijn emoties in de hand te hebben.

Bij hypnotherapie voor kinderen kun je dus gebruikmaken van de natuurlijke hypnotische staat van kinderen. Het opnieuw bepalen van de interpretatie van een gebeurtenis kan bijvoorbeeld eerst voorzichtig worden gedaan door het stellen van open vragen. Zo kun je een problematische ervaring een nieuw label geven. Daarnaast is de bewustwording van het eigen gedrag bij het kind erg belangrijk omdat hiermee vervolgens het gedrag kan worden "gereguleerd". Denk maar aan het voorbeeld van het lezen en de hartslag

Hoewel een kind bijvoorbeeld last heeft van buikpijn en van verlatingsangst, kan het zijn dat het kind de connectie tussen die buikpijn en de angst om weg te zijn van de ouders nog niet heeft gemaakt. Door het daar bewust van te maken, kun je het kind ook leren om juist door het lichaam onder controle te hebben, emoties onder controle gehouden kunnen worden[6].

Het is allemaal heel mooi en fijn dat er bewijs is dat hypnose kinderen kan helpen. Maar hoe werkt dit dan exact, dat is iets wat we je graag persoonlijk uitleggen in onze Masterclass Kinderhypnose of onze Opleiding Hypnotherapie bij Kinderen.

>