Door Anneke Dusseljee


Smetvrees, driftbuien en heimwee.

Misschien ligt het voor jou niet zo voor de hand maar smetvrees, driftbuien, heimwee en andere gedragsproblemen hebben vaak maar één oorzaak. En dat is "controle" of beter gezegd, het ontbreken daarvan voor je kind. Laten we bij het begin beginnen.

Handen wassen na het plassen

Hoe oud was jij toen je voor de eerste keer iets hoorde over het bestaan van bacteriën, dat die overal zijn en dat je er ziek van kunt worden? Waarschijnlijk was je nog erg jong toen je het woordje "bacterie" leerde en wat bacteriën zijn. Deze kennis kan bij sommige kinderen zorgen voor smetvrees.

Je leert het thuis of op zijn laatst op de basisschool: je moet je handen na het plassen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen dit weten want het wassen van de handen beschermt je tegen ziektes. Daarom geldt ook hier "jong geleerd is oud gedaan" [1].

Als je kind eens heel ziek is geweest kan het wassen van de handen je kind het gevoel van controle geven over de kans dat hij of zij ziek wordt. Dus als je kind dit regelmatig doet zijn we tevreden. Helaas kan dit verwijderen van bacteriën ook een keerzijde hebben. Dat merk je op het moment dat je kind vindt dat alles schoon en bacterievrij moet zijn. Niet alleen de handen, ook de keuken, de vloeren, de slaapkamer. Alle ruimtes waarin hij of zij zich bevindt moeten lekker fris zijn en vooral niet vies.

Anneke heeft onlangs een meisje geholpen dat ooit last had gehad van smetvrees en hiervoor naar de psycholoog was gegaan. De smetvrees was weg, maar ervoor in de plaats was een ander probleem gekomen, namelijk heimwee. Door kinderhypnose toe te passen kwamen Anneke èn het kind erachter, wat nu het onderliggende probleem was, namelijk het gevoel van controle. Door middel van hypnose kon dit gelukkig worden opgelost.


Het wassen van de handen beschermt je tegen ziektes.

het wassen van de handen beschermt je tegen ziektes


het wassen van de handen beschermt je tegen ziektes

Het wassen van de handen beschermt je tegen ziektes.


smetvrees, driftbuien en heimwee

Smetvrees,
driftbuien
en heimwee.


Controle en kinderen

Welke rol speelt dan controle hierin? Nou, als kind heb je meestal geen controle. In veel gevallen kiezen je ouders welke kleding je aantrekt, je móet naar school, je móet je tanden poetsen en je moet eten wat de pot schaft.

Dan leer je opeens dat door je handen te wassen je in ieder geval controle hebt op bacteriën en of je wel of niet ziek wordt. Een belangrijk onderdeel voor je overleving en zeker leuk voor ouders als dit betekent dat het kind zijn of haar kamer elke dag even opruimt. Het probleem ontstaat wanneer de controle over bacteriën omslaat in smetvrees en het kind niet meer bij vriendjes of vriendinnetjes wil spelen. Naast dit dwangmatige gedrag waaronder ook het kind lijdt is dit ook slecht voor de sociale ontwikkeling. Heel onhandig, want sociale vaardigheden heb je echt wel nodig in je leven.

Zoals gezegd moet je ook eten wat de pot schaft. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat meisjes, zo jong als 5 jaar, al zichzelf kunnen beperken met eten wanneer hun ouders ze onder druk zetten om meer te eten [2].

Het is dus erg belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind om dat in ieder geval het gevoel van controle te geven.


Alle ruimtes waarin het kind zich bevindt moeten lekker fris zijn en vooral niet vies

Alle ruimtes waarin het kind zich bevindt moeten lekker fris zijn en vooral niet vies.


Gevoel van controle doorgeven aan je kind

Om je kind in ieder geval het gevoel van controle te geven kun je het bijvoorbeeld 2 opties geven.

Bij het avondeten maak je bijvoorbeeld 2 soorten groente waaruit ze kunnen kiezen, zodat het gevoel er in ieder geval is dat ze iets kunnen controleren. Dat er altijd opties zijn.

Dit kun je ook doen als er ’s ochtends (of de avond ervoor) kleding voor de dag uitgezocht wordt.

Hiermee voorkom je dat je kind zoiets heeft van “ik kan ten minste het handen wassen controleren of wat ik snoep”.


Om je kind het gevoel van controle te geven kun je het 2 opties geven.

Om je kind in ieder geval het gevoel van controle te geven kun je ze bijvoorbeeld 2 opties geven


Om je kind in ieder geval het gevoel van controle te geven kun je ze bijvoorbeeld 2 opties geven

Om je kind het gevoel van controle te geven kun je het 2 opties geven.


Wanneer heeft je kind behoefte aan controle?

De behoefte aan controle ontstaat op het moment dat je kind kan gaan lopen (en zelfs eerder). Dat is het moment waarop hij namelijk controle heeft over waar hij heen gaat en welk deel van de wereld te ontdekken is. De behoefte aan controle ontstaat vaak al voordat kinderen die behoefte duidelijk kunnen communiceren. Dit is de reden waarom peuters van die geweldige driftbuien kunnen krijgen: een schreeuw om controle. Wanneer je kind hier niet overheen groeit tegen de tijd dat hij 4 is is het tijd om je achter de oren te krabben of je je kind niet iets meer controle moet geven.

Daarbij kun je ook aandacht schenken aan praten over gevoelens. Het uiten van wat je kind wil is heel belangrijk voor zijn/haar ontwikkeling. Bij kinderen tussen de 7 en 11 jaar blijkt namelijk dat als ze zich in taal niet goed kunnen uiten dit kan zorgen voor negatievere gevoelens. Bij jongens blijkt zelfs dat als ze niet goed zijn in het identificeren van non-verbale seintjes, zoals wat iemands gezichtsuitdrukking zegt, dit voor depressieve gevoelens kan zorgen [3].

Als er dan iets is wat je kind blokkeert om te zeggen wat hij/zij op zijn hart heeft is dat erg zonde. Kinderhypnose helpt je kind dan om die blokkade weg te nemen.


peuters van die geweldige driftbuien kunnen krijgen: een schreeuw om controle

Peuters met driftbuien: een schreeuw om controle.


smetvrees, driftbuien en heimwee

Smetvrees,
driftbuien
en heimwee.


Soms heeft controle ook met veiligheid te maken

Soms heeft het hebben van controle ook te maken met het gevoel van veilig zijn. Wanneer je kind iets heftigs heeft meegemaakt, zoals een heftige ruzie tussen de ouders, kan dit er ook voor zorgen dat hij/zij meer behoefte heeft aan controle (want blijkbaar zijn papa en mama niet zo’n fundatie als hij/zij dacht) [4]

Het kan ook een nieuwe situatie zijn die eng is, zoals van school veranderen of beginnen met sport of muziek.

Kinderen vinden controle dus erg belangrijk. Wanneer ze niet het gevoel hebben dat ze voldoende controle hebben kan dit voor verstrekkende gevolgen zorgen.

Gelukkig is er veel te doen om dit gevoel te verbeteren. Bijvoorbeeld door je kind keuzes te geven (al zijn het er maar 2) en te helpen om gevoelens te communiceren.

Daarnaast kan kinderhypnose hierbij ook een ondersteunende rol bieden.

Wil jij weten hoe kinderhypnose werkt en of je hiermee jouw kind, of andere kinderen, kunt helpen? Meld je dan aan voor onze masterclasses of schrijf je in voor onze opleiding.

Bronnen

[1] https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-019-6729-x


[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566630090343X

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00221329709596674

[4] https://www.mother.ly/child/toddler-tantrums-are-pleas-for-control-how-to-help-them-feel-heard-not-rewarded

>