Technieken voor coaches en hulpverleners
Een traumatische bevalling kan veel invloed op je leven en moederschap hebben. Een traumatische bevalling verwerken is daarom belangrijk want alleen dan voorkom je dat je niet van je moederschap kunt genieten en geen last krijgt van mogelijke gevolgen.
Tussen 20% en 50% van de vrouwen ter wereld vindt hun bevalling traumatisch. Ongeveer 5% tot 7% van de vrouwen vindt dit na twee tot vier maanden na de bevalling nog steeds![1].
Een bevalling kan om verschillende redenen traumatisch verlopen. Wat alle redenen gemeen hebben is dat de bevalling niet verloopt zoals van tevoren verwacht.
Bijvoorbeeld omdat de communicatie met zorgverleners problematisch is. Daardoor kan het zomaar kan zijn dat vrouwen zich meer als een stuk vlees voelen dat gewoon dat kind op de wereld moet zetten in plaats van iemand die op het punt staat het mooiste te beleven dat een vrouw zich kan voorstellen.
Ook kan een extreem lange bevalling het gebeuren traumatisch maken net zoals een bevallende vrouw in de aangrenzende kraamkamer die het hele ziekenhuis bij elkaar schreeuwt. En wat denk je van een wildvreemde gynaecoloog die zich net voor je 3 laatste weeën aan je voorstelt omdat de dienst van de collega net is afgelopen?
Gevolgen van een traumatische bevalling
Een traumatische bevalling is op zich al erg genoeg, maar soms kun je er ook nog andere problemen aan overhouden, zoals:
- Postnatale mentale problemen
- Angst voor een eventuele volgende bevalling
- Posttraumatische stressstoornis
- Flashbacks van de geboorte
- Nachtmerries over de geboorte
- De hele tijd blijven denken aan de bevalling
- Gedachten die erover gaan proberen weg te drukken
- Depressie
- Zelfmoordneigingen
Daarnaast kan het ook invloed hebben op de band die de moeder met het kind krijgt en zelfs de ontwikkeling van het kindje [2]. Zo kun je last krijgen van negatieve emoties en gevoelens naar je kindje (bron 1).
Vrouwen kunnen zich verdoofd voelen naar het kind bij wie ze het geboortetrauma kregen. Dit kan zelfs tot langer in het leven van het kind aanhouden. Ook kunnen vrouwen het lastig vinden om borstvoeding te geven aan hun kindje, omdat die voelt als een vreemde.
Die slechtere band kan dan weer voor schuldgevoelens zorgen, waardoor je opeens super beschermend wordt naar dat kindje om het ‘goed te maken’.
Onderzoek laat ook zien dat als vrouwen de eerste bevalling als traumatisch ervaren, ze daarna minder kinderen krijgen dan vrouwen die hier geen last van hebben. Tevens zit er doorgaans meer leeftijdsverschil tussen de kinderen wanneer de moeder een traumatische bevalling heeft meegemaakt. [3].
Veel vrouwen vinden het na een traumatische bevalling ook niet meer fijn om aangeraakt te worden, ook niet door hun partner. Omdat seks hen herinnert aan de geboorte kunnen vrouwen dit vermijden en dat is dan op de lange termijn ook niet handig voor de relatie (bron 1).
Daarnaast kunnen vrouwen die een traumatische bevalling hebben gehad het gevoel hebben dat de herinnering in elke cel van hun lichaam zit. Zelfs jaren later nog, waardoor ze bij een flashback ook fysiek reageren op de herinnering (bron 1).
"Na een traumatische bevalling vinden vrouwen het vaak niet fijn om aangeraakt te worden”.
Behandeling van een traumatische bevalling
Juist doordat vrouwen een traumatische bevalling verschillend ervaren kun je als hulpverlener geen standaard hulptraject aanbieden. Wil de moeder bijvoorbeeld niet meer last hebben van bepaalde herinneringen en nachtmerries dan benader je haar anders dan de moeder die de band met haar kindje wil verbeteren en/of de moeder die niet meer bang wil zijn om aangeraakt te worden door haar partner.
Hechting met kind verbeteren
Hypnotherapie kan voor zowel kinderen als vrouwen gebruikt worden bij de behandeling van een traumatische bevalling [4]. Er kan dan gebruik worden gemaakt van regressie-techniek. Met regressie kun je namelijk in gedachten teruggaan naar de bevalling, of zelfs helemaal naar de nacht waarop je "lekker bezig was", en vanaf daar kun je visualiseren hoe de bevalling ook had kunnen zijn.
In plaats van het trauma beeld je je als het ware in dat alles helemaal perfect gaat. Dit herschrijven van herinneringen is iets wat vaak geadviseerd wordt om trauma’s te verhelpen. Dit alleen al kan veel doen voor moeders om de hechting met hun kindje te versterken en om minder last te krijgen van gedachten die je niet wilt hebben.
Bij Next-Generation Kids leer je deze hechtingstherapie met regressie zowel tijdens de Opleiding Kinderhypnose als de Masterclass Kinderhypnose. Kijk op de "ticker" van de homepage wanneer de eerstvolgende trainingen worden gegeven.
"Het herschrijven van herinneringen kan veel doen voor moeders om de hechting met hun kindje te versterken"
"Soms moet ik zelf mijn ontbijt maken."
Gedachtegang verbeteren
De manier waarop je denkt over je traumatische bevalling heeft onder andere te maken met associaties die dit oproept. Door in je gedachte over de bevalling acceptatie en liefde de boventoon te geven kun je veel doen om minder last te krijgen van de negatieve gedachten die je niet wilt hebben.
Hypnotherapie kan hierbij helpen om de bevalling niet te associëren met iets wat helemaal niet ging zoals jij het wilde, maar als iets waarvan je accepteert dat het zo is gegaan en waarbij je toch met liefde kunt kijken naar je kindje.
Daarnaast kun je ook specifieke hypnotherapie krijgen om van gedachten of zelfs gedragingen af te komen die je niet wilt hebben. Gedachten en gedragingen die maar 1 doel hebben: het vermijden van gedachtes aan de traumatische bevalling. Misschien een uitkomst voor de korte maar niet voor de lange termijn.
Hypnotherapie helpt je om het trauma "in de ogen te kijken" om er uiteindelijk goed mee om te kunnen gaan. [5]
"Hypnotherapie helpt je om ongewenste gedachten en gedragingen te stoppen."
Relatie met vader verbeteren
De bovenstaande benadering kan al veel doen om het trauma van de bevalling te verwerken wat niet zelden ook de relatie met de vader verbetert.
Overtuigingen ontstaan door een een traumatische bevalling kunnen namelijk veel invloed hebben de wens van een vrouw om wel of niet door de vader van haar kindje te worden aangeraakt. De reden kan de angst voor een nieuwe zwangerschap zijn, de drukte van het moederschap en/of het idee dat de intimiteit uitmondt in nóg een ding op haar to-do-lijst.
Met een goed gesprek kun je echter vaak wel achterhalen welke overtuiging of welke overweging ervoor zorgt dat de intimiteit met de vader eventjes wat minder is geworden. Vervolgens kun je ook hier regressie gebruiken om de oorzaak van de overtuiging weg te nemen, die voor het gebrek aan intimiteit zorgt .
Het versterken van de IK van de moeder kan dan helpen om voldoende vertrouwen te hebben om alsnog de band met de vader van het kind te herstellen, zodat er weer een harmonieus gezin kan ontstaan.
Wil je meer weten over kinderhypnose en technieken die ouders van kinderen kunnen helpen, bijvoorbeeld vanwege een traumatische bevalling? Bekijk dan de opleidingen, cursussen en masterclasses van Next Generation Kids.
Bronnen
[1] - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2648.2010.05391.x
[2] - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871519215003297
[3] -https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1471-0528.2002.01200.x
[4] - https://www.proquest.com/openview/db2847bacd6123fcc135ef2d9c42fbee/1?pq-origsite=gscholar&cbl=28214